Tuesday, May 23, 2006


This picture was taken off the website

Today i cook asam pedas:_


Bahan yang dikisar1 1/5 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inchi halia
2 inchi lengkuas
10-15 batang lada kering
2 inchi kunyit hidupsedikit lada hitam, jika suka (ada yang masukkan ia ke dalam periuk tanpa mengisar, terserah masing2)
1 batang halia, dititik
sawi masin, jika suka (tidak payah dibubuh garam jika digunakan) ikan yang mana anda suka
sekati bendeh
sebatang terung
2-3 keping asam keping
daun kesum secukupnya
garam secukupnya
minyak secukupnya
sedikit air
Panaskan periuk dan masukkan serai sehingga naik baunya.Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga garing .Masukkan air asam dan sedikit air(jangan terlalu cair).Biarkan ia mendidih dan masukkan ikan dan sawi masin dan masak sehingga ikan itu masak.Jika tidak menggunakan sawi masin, bolehlah masukkan garam secukup rasa dan daun kesum.Masukkan bendeh , setelah ia layu, matikan api dan jamulah selera anda :)*Ada juga yang suka memasukkan daun kesum selepas menumis serai...terserah masing2.

No comments: